6 Feiten/fabels over water!

6 Feiten/fabels over water!

Er wordt altijd geadviseerd water te drinken als je bezig bent met je strijd tegen de kilo’s. Maar wat is nu waar en wat niet? Ik heb het hier voor jullie op een rijtje gezet.


1. Water uit een fles is beter dan kraanwater.

FABEL: de kwaliteit van Nederlands kraanwater is één van de beste ter wereld. Zoals we in veel vakantielanden weten wordt er in hun kraanwater chloor toegevoegd. In Nederland wordt kraanwater gezuiverd door de modernste technieken. Zo blijft de smaak zo neutraal mogelijk. Het maakt voor je gezondheid dus niks uit of je water uit een flesje of uit de kraan drinkt. PS. Koolzuurhoudend water is ook nét zo gezond als water zonder bubbels.

2. Water drinken verhoogt je reactiesnelheid.

FEIT: nadat je een glas water hebt gedronken reageer je tot 14% sneller bij een cognitieve taak (taak waarbij je je hersenen aan het werk zet). Daarmee wordt ook aangetoond dat milde uitdroging een grote invloed heeft op cognitieve prestaties, melden onderzoekers aan de Universiteit van East London. 

3. Van water drinken val je af.

FABEL: er doen tal van verhalen de ronde over het drinken van water als je wilt afvallen. Helaas is er nooit wetenschappelijk bewezen dat je van water drinken kilo's kwijtraakt. Het is natuurlijk wel een goede vervanger voor calorierijke dranken als je af wilt vallen, maar geen wonderdrankje. 

4. Hergebruiken van een flesje is ongezond.

FABEL: maarliefst 85% van de vrouwen en 65% van de mannen hervult zijn waterflesje, zo blijkt uit onderzoek van frisdrankfabrikanten. De helft van de vrouwen doet dit zelfs vaker dan 6 keer. Er ontstond een grote discussie: is het nou wél of niet schadelijk voor je gezondheid? Microbioloog Rijkelt Beumer van de Universiteit Wageningen zegt: ''Het hergebruiken van je drinkflesje is niet echt fris, maar voor de gezondheid kan het geen kwaad. Weliswaar komen er elke keer als je een slokje neemt bacteriën in het flesje, maar deze zitten bijvoorbeeld ook tussen je tanden. Uiteindelijk zijn het dus je eigen bacteriën en daar word je niet ziek van.''

5. Te veel water kan het lichaam vergiftigen.

FEIT: je nieren kunnen het niet aan als je in een korte tijd té veel water drinkt. Je nieren zorgen ervoor dat er precies genoeg vocht in je lichaam blijft. Het vocht moet ergens blijven, maar als je nieren het niet bij kunnen houden stroomt het naar de lichaamscellen. Je lichaamscellen kunnen vervolgens opzwellen en dit leidt ertoe dat die hun werk niet meer kunnen doen of kapotgaan. Dán is er sprake van watervergiftiging. Het is belangrijk dat je 1,5 liter per dag drinkt, maar drink dit wel verspreid over de dag. 

6. Veel water drinken geeft je een betere huid.

FABEL: ''Er zijn weinig wetenschappelijke bewijzen die het effect van water op de huid aantonen,'' zegt onderzoeker Heather Yuregir tegen de Daily Mail. ''En meer of minder water drinken heeft zelfs helemaal geen invloed. Het verbetert de huid niet.'' Gezond eten en zonbescherming hebben wél effect op een gezonde huid. Ze zouden rimpels tegengaan, de huid elastisch houden en stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen.